AQL (Acceptance Quality Limit ) Nedir?

AQL Nedir?


AQL 'in ingilizce açılımı Acceptance Quality Limit'dir.

Bu da Türkçede kabul hata sınırını ifade etmektedir.

Yani , müşterinin ,bir parti ürün grubu içinde hatalı ürünler için kabul edilmiş sınır demektir.




AQL Hangi Standart içinde Tanımlanır?

AQL , TS ISO 2859-1 standardı içinde tanımlanmıştır.Bu standarda TS ISO 2859-1 tıklayarak ulaşabilirsiniz.Türkçe satış fiyatı 70 TL + KDV  olduğundan , ilgilenenler satın alıp detaylı inceleme yapabilir. 

İngilizcesine ise  ISO 2859-1 tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Stanadart satın almadan önce standart detaylarını iyice incelemeniz gerekir.ISO internet sayfasında 2859 koduyla 34 adet standart bulunmaktadır ve herbir standart özel bir konu için oluşturulmuştur.İhtiyacınız tam olarak ne ise o standardın kodunu araştırıp bulup öyle almanızda fayda vardır.

AQL Neden ve Nasıl Ortaya Çıktı?

AQL sisteminin ortaya çıkışı 2.Dünya savaşı sırasında oluşan ihtiyaçları gidermek için olmuştur.Savaş sırasında kullanılan mermi , bomba gibi mühimmatlar savaş alanında zaman zaman kullanımda problemler yarattığı için bu mühimmatların önceden kontrol edilmesi gerekliliği ortaya çıkmıştır.

Doğal olarak bütün mühimmatı kullanmadan önce kontrol etmek mümkün olmayacaktı bu nedenle bir istatiski yöntem geliştirildi ve her bir parti mühimmat bu sistematik içinde kontrol edilerek cepheye sevk edildi.

Bu sistem temel alınarak üzerinde yapılan çalışmalar ile AQL sistemi geliştirildi ve dünyaca kabul edildi.

AQL Ne İçin Kulanılır?

Bir müşterinin bir üreticiden tedarik etmek istediği bir parti ürünün kalitesinden emin olabilmesi için 3 yöntem vardır;

  • 100% Müşteri Kontrolü
        Günümüzdeki iş gücü maliyetlerini düşündüğümüzde sıklıkla uygulanabilecek bir yöntem                     değildir.Sadece ürün adedi az ve katma değeri yüksek ise tercih edilebilir.

        Bu durum hata çıkma ihtimalini düşürür ancak müşteri açısından ciddi maliyet oluşturur.
        
  • AQL Yöntemi İle Kontrol
        Örnekleme Kontrol ise müşteri açısından ortalama maliyet ve kabul edilebilir bir risk oluşturduğu         için en çok tercih edilen yöntemdir.

  • Üreticinin Kontrolü
        Üreticinin kontrolünü kabul etmek müşteri açısından maliyetsiz ancak ürünün kalitesi açısından            risk oluşturabilir.


Aşağıdaki Tabloda yukarıda bahsedilen risk,maliyet ilişkisi anlatmaya çalıştım.


Tablo:1
















Burada da görüleceği üzere optimum risk ve maliyeti için, ürünün kontrol yöntemi olarak AQL  kullanılmaktadır.

AQL Tablosu Nasıl Okunmalıdır?

Tablo A' da örnekleme adetleri gösterilmektedir.

Bu tabloda gösterilen I,II,III seviyeleri indirgenmiş ,normal ve sıkı kontrol seviyelerini gösterirken S1,S2,S3 ve S4 ise özel örnekleme seviyelerini gösterir.


Tablo B'de seçilen örnekleme adetlerine göre belirlenmiş olan hata adeti sınırları gösterilmektedir.





















Örnek Uygulama

Ürün adeti 1000 ,kullanılacak seviye II yani normal seviye,AQL ise 1.0 olacaktır.Bu durumda               kabul ve red hata seviyelerini bulalım.


  1. Öncelikle Tablo A dan hangi seviye II ve ürün adeti sütunlarının kesişimini bulalım.Görüldüğü üzere J harfinde kesişme oluşuyor.














2.Şimdi de Tablo B'den örnekleme adeti ile AQL 1.0 ın kesişiminden hata sınırlamalarına gidelim.
Ac=Accept: Kabul edilebilir hata adetini, Re=Reject: Red edilecek hata adetini belirler.Görüldüğü üzere J = 80 adet örnekleme ve 2 Ac,3 Re değerinde kesişme olur.














Bu durumda 1000 adetlik bir parti ürün için örneklem adeti 80 kabul edilebilir hata adeti 2 dir.Eğer 3 hata bulunursa ise bu partinin reddedilmesi gerekmektedir.

Yorumlar

  1. Çok açıklayıcı olmuş. Elinize sağlık

    YanıtlaSil
  2. merhaba, bişey danışacaktım , örnek gösterirken neden AQL 1.0ı baz aldınız ? başka bir örnektede AQL 2.5e göre işlem yapılmıştı ne farkı vardır. Neye göre seçiyoruz teşekkürler şimdiden

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bunu bende merak ettim kimse cevap yazmamış.
      Tabloda belirtilen ondalık rakamlar nedir neye göre verilmiş ne ye göre seçicez

      Sil
    2. Merhaba. Bildiğim kadarıyla 2,5 mu 1 mi olacağına işveren karar veriyor. % 2,5'a kadar hatayı tolere edebilirim diyor mesela, bu da AQL 2,5 anlamında...

      Sil
  3. Bunun herhangi bi standardı var mi TSE GIBI

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. TS ISO 2859-1 MUAYENE VE DENEY İÇİN NUMUNE ALMA METOTLARI

      Sil
    2. Kalite ve kalite kontrol ile ilgili sorularınızı yanıtlayabilirim kalite güvence departmanında yöneticisiyim.

      Sil
    3. Benim bir sorum olacak bu standart çok güzel ayarlanmış fakat kablo gruplama firmasında çalışıyorum soket ve terminaller geliyor sayı oldukça fazla görserilen örnek 80 adet kontrollü benim için çok fazla bu değer nasıl düşürülebilir. Bazen 2 parti 50.000 adet soket yada 3 partide 80.000 adet terminal geliyor kendi kalitemizde elle tutulur bir şey matematiksel yolla gerçekçi olacak şekilde AQL hazırlamak istiyorum. Önerebileceğiniz bir şey var mı

      Sil

Yorum Gönder