Kalite Neden Önemlidir?

Kalite Neden Önemlidir?

Günümüzde Kaliteli ürün veya hizmet üretmek bir işletme için hayati önem taşımaktadır.İşletmelerin hayatlarını devam ettirebilmeleri için sürekliliğe ve sürdürülebilirliğe ihtiyaçları olduğundan sundukları ürün ya da hizmetin müşterilerinin beklentilerini tam olarak karşılaması hatta çoğu zaman da fazlasını vermesi gerekmektedir.

Bunun sebebi ise çok basittir;aynı ürünü veya hizmeti sağlayan çokça rakip vardır.Aslında geleneksel olarak rekabet,müşteriye sunulan ürün ya da hizmetin kalitesinin artmasındaki en önemli etkenlerden bir tanesidir.

Kalite seviyesi arttıkça müşteri sadakati de artar.Buradaki en önemli nokta kalite sadece seviyesinin  artırılması müşteri sadakatini artırmaya yetmez.Evet önemli bir etkendir ancak tek başına yeterli değerlidir.Burada yapılması gereken müşteri tatminini sağlayacak şekilde kalite seviyesinin artırılmasıdır.

Geleneksel kalite tanımının da açıkladığı üzere kalite müşteri beklentilerini karşılama seviyesidir.Bu tanımdan yola çıkarak sürekli ve artan bir kalite seviyesinin sunulması işletmelere ciddi anlamda getirileri olacaktır.

Kalite Seviyesi ve Müşteri Sadakati İlişkisi

Tabii ki kalite seviyesinin artması sadece müşteri sadakatine/bağlılığına değil başka farklı faktörlere de olumlu katkı sağlar.

Bunlardan bir tanesi planlanan maliyette üretimin tamamlanabilmesinin sağlanmasıdır.Planlanan maliyetlerin dışında ek maliyetler ortaya çıktığında üretici firmanın finansal verilerinde ve nakit akışında problemler ortaya çıkabilir.

Bu duruma tersinden bir örnek verecek olursak yani düşük kalite seviyesinde olan bir üreticinin durumundan yola çıkarak bir inceleme yapacak olursak daha net anlaşılacaktır.

Düşük Kaliteli Üretimin Maliyeti

Örnek olarak bir müşteri bir üreticiden 1000 adet pantolon sipariş etmiş olsun.İşletme bu siparişi almak için belli bir kar marjı belirleyip fiyatını da baştan anlaştığına göre sonradan çıkacak her ek maliyet karlılığın azalmasına,maliyetinin yükselmesine belki de zarar etmesine yol açacaktır.2 tl kar marjı ile pantolon başına 12 tl fiyat ile siparişi kabul etmiş olsun.Toplamda kazanacağı meblağ:
1000x12=12.000 planlanan karı ise 2x1000=2000 tl olarak hesaplamıştır.Bunun dışında oluşacak her ek maliyet bu plandan sapılmasına sebep verir.Burada üretici olası problemler karşısında kendisini güvence altına alabilecek ek bir kar marjı daha belirleyebilirse de günümüz rekabet şartlarında müşterinin beklediği fiyatı yakalaması zorlaşacağından o önlemi almak da zorlaşacaktır.

Burada çıkabilecek ek maliyetler neler olabilir?

Müşterinin beklentilerine uygun olmayan ürün üretimi

Pantolon örneğinden devam edecek olursak,mavi renkli sipariş edilmiş bir pantolonun yine mavi ancak müşterinin istediği mavi olmayan bir şekilde üretilmesi.Bu durumda üreticinin önünde birkaç seçenek olacaktır.

  • Ürünü tekrar bir işlemden geçirecek ,düzeltebiliyorsa düzeltip müşteriye sunacak.
        (Tahmini yeniden üretim maliyeti 1000 TL olsun. 2000-1000= 1000 TL daha az kazanç)

  • Müşteriye bu haliyle sunup itibar ve güven kaybını göze alacak.

        Bu durumda müşterinin vereceği karara razı olmak durumda kalacak.Müşteri bu siparişi böyle                almayı kabul eder ancak burada yine bir ek maliyet unsuru olan itibar kaybı ortaya çıkacaktır.Bu            itibar kaybı uzun dönemde üretici için ciddi ek maliyetler oluşturur.Müşteri bu ürünü indirim ceza         gibi kendini korumaya alıcı önlemlerle de kabul edebilir .

Görüldüğü üzere kalite seviyesinin yeterli olmaması sonucu ortaya çıkacak sonuçların hepsi üreticiye ek maliyet oluşturan ,karlılığını azaltan veya zarar etmesine sebep olabilecek durumlardır.

Robert Bosch un çok ünlü bir sözü bu durumu çok net açıklamaktadır.

Kalite Yönetim Sisteminin Önemi

Sonuç olarak baktığımızda  yüksek kalite seviyesine sahip olmayan bir işletme üzerinden örneklediğimiz olayda da görüldüğü üzere düşük kalite seviyesi işletmelere her zaman zarar vermektedir.Bu zarar aslında sadece üreticinin kendisine değil ,müşterisine ve son kullanıcıya kadar sirayet edebilecek zararlar silsilesine sebep olabilir.Bunu engellemenin yolu da yüksek kalite standartlarında üretim yapmaktır bu da ancak iyi bir kalite güvence sistemi ile mümkün olabilmektedir.İyi bir kalite güvence sistemi nasıl olmalıdır?Bu konuya ayrıca değinilecektir.

Yorumlar