Tekstilde Teknik  Denetimler

Genel Bilgi

Tekstil sektöründe ,ihracat yapan üreticiler müşteri beklentilerini karşılayabilmek ve sipariş alabilmek için birçok denetimden geçmeleri gerekmektedir.Bunlar etik , teknik , güvenlik , çevre vb. birçok alanda yapılan denetimler olabilir.

Bugün değineceğim konu Teknik Denetimler olacak sonra yukarıdaki diğer denetim çeşitleri ile ilgili de açıklamalar yapacağım ancak bu yazının konusu Teknik Denetimler olacaktır.

Birçok müşteri yıllardır  teknik denetim talep etmekteler son dönemlerde bazı müşteriler de yeni yeni teknik denetim taleplerinde bulunmaktalar.Aslında bu denetimleri talep etmekteleri neden , verdikleri siparişin zamanında ve istedikleri kalitede teslim alıp alamayacaklarını tahmin etmektir.

Denetimlerin Değerlendirilmesi

Belirli puanlamalar ve derecelendirmeler kullanarak denetim sonuçlarını yorumlarlar ve bir sonuç ortaya çıkar. Bu sonuç genel olarak , Onay , Şartlı Onay ya da Ret şeklindedir.Her bir sonuç için her müşterinin kendine göre bir puanlaması ,derecelendirmesi ve sonuç sistemi vardır.



Bazı müşteriler denetimleri kendi çalışanlarına yaptırırken bazı müşteriler ise 3.Parti denetim firmalarını kullanırlar.Müşterinin kendi çalışanlarının yaptığı  denetimler genel olarak daha zor geçmektedir çünkü daha çok uygulamaya odaklanırlar ancak 3.Parti denetimler genelde daha kolay geçer çünkü daha çok prosedüre ve kayıtlara odaklanırlar.

Teknik Denetimlerin Kapsamı

Peki , denetimde hangi konular olur ? Denetimden başarılı bir sonuç almak için ne yapılmalıdır?

Aslında denetimden geçmek için bir sistem kurgulanması zaman kaybı olacaktır ,asıl yapılması gereken düzgün bir kalite yönetim sisteminin kurulmasıdır çünkü denetimden geçmek için yapılacaklar sadece o denetimin atlatılmasına yarar ama denetimlerin içeriği anlaşılıp ona göre bir çalışma yapılırsa işletmeler için çok ciddi faydalar sağlanabileceği görülecektir.

Teknik Denetimlerdeki 10 Ana Konu

Peki teknik denetimlerdeki konular nelerdir?

Genel olarak denetimlerde karşımıza çıkan 10 ana konu aşağıdaki gibidir.Bu konuların her birinin alt konuları da bulunmaktadır.

  1. Tertip Düzen Temizlik Sistemi
  2. Kalite Yönetim Sistemi
  3. Makine Bakım Sistemi
  4. Döküman Yönetimi
  5. Üretim Öncesi Süreç Yönetimi
  6. Metal Dedektör Prosedürü
  7. Kesici/Delici Metal/Sert Malzeme Prosedürü
  8. Ürün Güvenliği Yönetimi
  9. Çalışanların Eğitimi Sistemi
  10. Ürüne Özel Prosesler
En Önemli 3 Genel Kural

En önemli 3 genel kural aşağıdaki gibidir.  Bu 3 temel kural bütün denetim konuları için uygulanmalıdır;


  • Dökümante edilmiş bir prosedür olmalı.Dökümante edilmiş demek çıktı halinde ya da dijital ortamda yazılı hale getirilmiş olması demektir.Dijital ortamlar da dökümantasyon için kullanılabilir ancak çıktı halinde çalışılan ortamlarda sergilenmesi daha yararlıdır.

  • Bu prosedürün uygulandığını gösteren kanıtlar yani kayıtlar olmalıdır.Bu kayıtlar denetimden geçmek için doldurulmuş kayıtlar olmamalı ,gerçekten o prosedürde yazan şekilde jayıtlar tutulmalıdır.



  • İlgili çalışanların prosedürü biliyor ve uyguluyor olmasıdır.Bu konudaki en çok dikkat edilecek konu ise;
            Ya prosedürü uygulayın , ya da uygulanabilecek bir prosedür oluşturun


Bu konuların detayları , alt konuları ,kullanabilecek rapor örnekleri , prosedür örnekleri gibi bilgileri içeren yazılarım da olacak.

Umarım bu genel bilgi faydalı olmuştur.

Yorumlar